Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie paprykowymETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć, następnie przyprawić delikatnie solą, pieprzem ziołowym, papryką i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i włożyć mięso. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć do mięsa. Dolać tyle wody aby prawie zakryła mięso. Włożyć listek i ziele angielskie. Ustawić na gazie i dusić ok. 30 minut. Dodać koperek i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 30 minut.
Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do sosu. Dusić kilkanaście minut aż sos zgęstnieje. Przyprawić na koniec w razie potrzeby solą i pieprzem.