WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kurczak w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pałeczki i udka z kurczaka duszone z cebulką i czerwoną papryką z dodatkiem przypraw i przecieru pomidorowego.

Kurczak w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie paprykowym

 

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • koperek
  • sól
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie paprykowym

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć, następnie przyprawić delikatnie solą, pieprzem ziołowym, papryką i przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i włożyć mięso. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć do mięsa. Dolać tyle wody aby prawie zakryła mięso. Włożyć listek i ziele angielskie. Ustawić na gazie i dusić ok. 30 minut. Dodać koperek i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 30 minut.

Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do sosu. Dusić kilkanaście minut aż sos zgęstnieje. Przyprawić na koniec w razie potrzeby solą i pieprzem.

Kurczak w sosie paprykowym
Kurczak w sosie paprykowym po uduszeniu w garnku
Kurczak w sosie paprykowym
Podsmażone mięso i warzywa przełożone do garnka zalane wodą
Kurczak w sosie paprykowym
Papryka czerwona z cebulą przesmażone na oleju
Kurczak w sosie paprykowym
Udka i pałeczki obsmażone z przyprawami na oleju