Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kurczak w sosie piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

danie na obiad jak i na kolację

Kurczak w sosie piwnym

Składniki:

Kurczak w sosie piwnym

 

  • 3 łyżki masła
  • 4 filety z kurzych piersi
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka wywaru z kurczaka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki rozmiękczonego masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie piwnym
Na patelni stopić masło. Na średnim ogniu smażyć kawałki kurczaka. Dodać piwo, wywar z kury i przyprawy; dobrze wymieszać. Przykryć. gotować 45-50 minut na wolnym ogniu.
Masło wymieszać z mąką. Odstawić. Kurczaka wyjąc z patelni. Do płynu na dnie patelni dodać masło z mąką. Gotować, mieszając aż zgęstnieje. Kurczaka polać sosem. Podawać z ryżem, mieszanką warzyw lub różyczką kalafiora, według uznania.