p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

kurczak w sosie prowansalskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

aromatyczny sposób na kurczaka

kurczak w sosie prowansalskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

kurczak w sosie prowansalskim

 

  • 2 udka z kurczaka ,
  • 4 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek,
  • 1 op. przyprawy prowansalskiej,
  • 200 ml śmietany słodkiej,
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej,
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

kurczak w sosie prowansalskim
Udka dzielimy na pół, każdy kawałek nacieramy przyprawą do dań Kucharek i smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony. Przyprawę prowansalską mieszamy z 200 ml słodkiej śmietany i uzupełniamy 300 ml wody, podlewamy płynem kurczaka i dusimy do miękkości pod przykryciem. 1 łyżkę skrobii mieszamy z małą ilością zimnej wody, dodajemy do kurczaka, dusimy aż sos zgęstnieje. Wykładamy na talerz i podajemy z mieszanką warzywną.
kurczak w sosie prowansalskim
Kurczaka podlewamy płynem ze słodkiej śmietany, wody i ziołami prowansalskimi i dusimy do miękkości