Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój sposób na przemycenie dzieciom warzyw w obiedzie:) Pierś z kurczaka podsmażona z kalarepką, cebulą, czosnkiem i papryczką peperoni, w śmietanowym sosie.

Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kalarepkę i trochę soli. Smażyć kilka minut, co chwilę mieszając. Mięso pokroić w kostkę. Pokrojone mięso dodać do kalarepki. Dodać też trochę pieprzu, przyprawę do mięs i gałkę muszkatołową. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Wlać 3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 15-20 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zagęścić tym sos. Sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawą uniwersalną.
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym
Pokrojona cebula czosnek i papryczka peperoni zeszklone na oleju.
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym
Pokrojone mięso dodane razem z przyprawami do podsmażonej kalarepki.
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym
Śmietana rozmieszana z zimną wodą i mąką pszenną.