Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad, w tym daniu proponuje pieczone ziemniaki z farszem idealne na piątkowy obiad lub jako dodatek do mięsa.

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

Składniki:

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

I

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

1. Ziemniaki obieram, myję, wycinam otwór w każdym ziemniaku. Doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

II

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do warzyw dodaję drobno pokrojony boczek oraz drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu farsz studzę, łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Farszem napełniam każdy otwór w upieczonych ziemniakach.

IV

4. Ziemniaki umieszczam ponownie w piekarniku na 10 minut.
5. Gotowe, smacznego.