Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Kurczak w sosie z białego wina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kurczak w sosie z białego wina

Kurczak w sosie z białego wina

Składniki:

Kurczak w sosie z białego wina

 

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego z kostki
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie z białego wina
Aby przygotować pyszne udka w sosie z białego wina należy na oleju podsmażyć podudzia, dodać cebulę, zeszklić, wlać wino i bulion i dusić około 20 minut. Dodać marchewkę i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć kurczaka z patelni, a do sosu dodać zasmażkę zrobioną z masła i mąki oraz śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem kurczaka.