Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie z brokułami Mariel
Brokuł podzielić na kawałki , dokładnie opłukać.W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.Do gotującej się wody wrzucił brokuła i gotować na małym ogniu około 10 minut.Po tym czasie brokuła odcedzić i zostawić w druszlaku do obcieknięcia. Pierś z kurczaka dokładnie umyć osuszyć i wyciąć kostki oraz błonki , następnie pokroić pierś na paski.Mięso posolić i popieprzyć dwustronnie.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju , na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięsko, opiec z obu stron , następnie podlać go bulionem i dusić mięso pod przykryciem 10 minut , następnie dodać śmietanę i brokuły , a gdy zacznie się gotować , dodać również mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Pogotować jeszcze chwilkę i doprawić do smaku.