Kurczak w tajskim sosie curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Typowa, pikantna tajska potrawa, której jednym z głównych składników jest zielone chili...

Kurczak w tajskim sosie curry

Składniki:

Kurczak w tajskim sosie curry

 

  • 1 opakowanie Indyka w tajskim sosie curry Kamis
  • 250 g filetów z piersi indyka
  • 165 ml (2/4 szkl.) mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml (1/5 szkl.) wody
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczak w tajskim sosie curry
Typowa, pikantna tajska potrawa, której jednym z głównych składników jest zielone chili. Trudno wyobrazić sobie kuchnię tajską bez papryczek chili, szczególnie zielonych, nadających potrawom charakterystyczny, wyjątkowo ostry smak.

Złagodzeniu tej ostrości służy w Indyku w tajskim sosie curry mleko kokosowe, jedna z podstaw kuchni tajskiej. Smak potrawy uwydatnia dodatek sosu ostrygowego i natki kolendry, zaś znak rozpoznawczy kuchni Tajlandii - trawa cytrynowa - nadaje daniu intensywny, oryginalny aromat.



Sposób przyrządzania:


  1. Piersi z indyka pokrój w paseczki i smaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj z 50 ml wody i dodaj do mięsa.

  3. Następnie dodaj mleko kokosowe.

  4. Całość duś pod przykryciem przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając.

  5. Gorące danie podawaj z ryżem.




Nasza propozycja:

Dla urozmaicenia smaku do podsmażonego indyka możesz dodać zieloną fasolkę szparagową.



Przepis pochodzi z serwrisu internetowego firmy KAMIS