Kuchniamaryny

Kuchniamaryny

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Kurczak w ziołach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pysznie soczysty kurczak ze skórką chrupiącą z wierzchu i ten intensywny ziołowy zapach..uwielbiam kurczaka, wy pewnie też :) Dziś zrobiłam w ziołach i nie żałuję, zachęcam was do wypróbowania.

Kurczak w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w ziołach

 

  • kurczak
  • dwie łyżki masła
  • tymianek
  • pietruszka nać
  • koper nać
  • majeranek suszony
  • oregano suszone
  • dwie cytryny
  • olej 3 łyżki
  • cebula
  • vegeta
  • kostka knorr czosnek
  • pieprz świeżo zmielony

 

  • surówka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w ziołach
Kurczaka opłukać i osuszyć Pozbawić go dupki. Zioła wypisane w składnikach poszatkować, dodać masło, wymieszać i włożyć do środka kurczaka :) złączyć nogi i związać gumką recepturką. Natrzeć kurczaka przyprawami, włożyć do naczynia, cebule pokroić w piórka wyłożyć na kurczaka. Sok z cytryny wymieszać z olejem polać kurczaka nim. Nagrzać piekarnik do 180 st, piec na dolnej półce 60 minut, co pól godziny podlać odrobiną wody i sosem który już jest w naczyniu. Po tym czasie przełożyć go na górną półkę bliżej grzałki włączyć funkcję full grill - 25 min zwiększyć temperaturę do 220 st. obracać kurczaka na każdy bok co 7 minut aż zrumieni się. Surówka marchew potrzeć na tarce, kapustę poszatkować drobno, na końcu dodać ogórek pokrojony w kostkę, dodać 3 łyżki majonezu czosnkowego, pieprz świeżo mielony i wymieszać.  
Kurczak w ziołach
kurczak nafaszerowany ziołami, można od siebie dodac inne zioła
Kurczak w ziołach
natarty przyprawami, przygotowany w naczyniu
Kurczak w ziołach
tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika
Kurczak w ziołach
surówka gotowa, można zamienić na inną kapustę