szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pierś z kurczaka w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pierś z kurczaka w ziołach doskonałym pomysłem na obiad

pierś z kurczaka w ziołach

Składniki:

pierś z kurczaka w ziołach

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 gram sera żóltego
  • 100 gram pieczywa bez skórki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanych ziół(koperek, bazylia, tymianek,rozmaryn)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

pierś z kurczaka w ziołach
Filety opłukać, podzielić na 2 części a następnie przeciąć każdy wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoto mięso, następnie trzymać w cieple. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczywo drobno pokroić i wsypać do miski, dodać jajko, ser żółty i zioła (trochę ziół odłożyć na później). Ze składników wyrobić masę. Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu i na każdej porcji rozsmarować porcje otrzymanej masy serowo-ziołowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Podawać pokrojone na plastry z sosem żurawinwym lub porzeczkowym