bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak wg Gesler

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kurczak wg Gesler na butelce

Kurczak wg Gesler

Składniki:

Kurczak wg Gesler

 

Sposób przygotowania:

Kurczak wg Gesler
potrzebny jest kurczak cały, Kurczaka w całosci przyprawiamy, wsadzamy kuprem kurczaka na otwór, niech szyjka z butelki wystaje ponad kurczaka a piwo powinno się wylewac w trakcie pieczenia na niego. cienkim nozem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skore na całej powerzchni tak zeby parujacy płyn mogł sie wydobywac na zewnatrz przez skóre kurczaka. Obkladamy ziemnaikami, polewamy oliwa i posypujemy przyprawami. Całosć wstawiamy do goracego piekarnika na 180C na jakas godzine. w trakcie pieczenia mozna nakłuwac skore jesli ta stanie sie sucha. Po upieczeniu ostroznie zdjac z butelki pocwiartkowac i gotowe;)