marzanna.danuta

marzanna.danuta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

kurczak z bborowikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na przygotowanie kurczaka z borowikami.

kurczak z bborowikami

Składniki:

kurczak z bborowikami

 

  • całe piersi z kurczaka średniej wielkości
  • szklanka bulionu
  • jedna cebulka
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • podgrzybki 15 dag
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • pieczarki - 30 dag

Sposób przygotowania:

kurczak z bborowikami
Smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z posiekanym czosnkiem. Po chwili dodajemy posiekane borowiki i obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem.
Wlewamy bulion, mieszamy wszystko dobrze. Dodajemy posiekaną wcześniej pietruszkę.
Kroimy piersi z kurczaka. Smażymy na małym ogniu.
Gdy kurczak zmięknie połączamy z sosem wczesniej przygotowanym.
Jeśli ktoś lubi to może podawać z ryżem.