MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Kurczak z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste zapiekane udka z kurczaka o ostro o smaku curry.

Kurczak z curry

Składniki:

Kurczak z curry

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki curry
  • sól. pieprz

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z curry
Udka nacieramy curry , solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia do zapiekania i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Marchewki płuczemy i kroimy w grube , 2 cm. talarki a cebulę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do warzyw dodajemy sos sojowy,pieprz i wszystko mieszamy w misce.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia z udkami , wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze w chłodnym miejsce przez 1 godzinę.Następnie wlewamy bulion drobiowy i wkładamy naczynie do piekarnika na 50 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy udka jeszcze 15 minut.