szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kurczak z cytrynowej maryncie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny kurczak o cytrynowym posmaku.

Kurczak z cytrynowej maryncie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z cytrynowej maryncie

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z cytrynowej maryncie
Z cytryny ocieramy skórkę, a następnie wyciskamy cały sok. Skórkę i sok z cytryny przekładamy do miseczki, dodajemy olej, pieprz i czosnek. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę dodać do miski z marynatą, doprawić solą. Udka ułożyć w naczyniu i wylać na nie całą marynatę. Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do lodówki na min 2 godz. Po  tym czasie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godziny, do miękkości mięsa.
Kurczak z cytrynowej maryncie
Potrzebujemy ćwiartki z kurczaka cytryne i cebule
Kurczak z cytrynowej maryncie
Cytrynę ocieramy na tarce i wyciskamy z niej sok
Kurczak z cytrynowej maryncie
Cebulę kroimy na ósemki i dodajemy do marynaty
Kurczak z cytrynowej maryncie
Całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym