iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak z cytrynowym aromatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Mięso z kurczaka upieczone bez tłuszczu z dodatkiem przypraw i cytryny jest przepyszne i niesamowicie aromatyczne.

Kurczak z cytrynowym aromatem

Składniki:

Kurczak z cytrynowym aromatem

 

  • 1 kurczak
  • 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 4 suszone liście limonki
  • 3 łyżki przyprawy Kuchmistrz

Sposób przygotowania:

Kurczak z cytrynowym aromatem
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje, następnie natrzeć pieprzem ziołowym, przyprawą i tymiankiem, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.

Zamarynowanego kurczaka obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, dodać do naczynia liście limonki i czosnek, na koniec ułożyć cytrynę pokrojoną w plasterki.

Piec około 45 minut w temp. 180st z termoobiegiem w trakcie 2-3 razy polać mięso powstającym sosem.

Tagi:

dania kurczak