SUPERPRZEPIS

Kurczak z fasolą po francusku

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kurczak z fasolą po francusku Więcej zdjęć (5)

Danie jest delikatne i kremowe, z wyczuwalnym aromatem białego wina. Sprawdzi się na elegancki obiad. A przy tym przygotowuję się je bardzo szybko

Składniki:

Kurczak z fasolą po francusku

 

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak z fasolą po francusku
Fasole odsącz na sicie, przepłucz je wodą. Mięso umyj, osusz, i pokrój w duża kostkę ( jedną pierś na 4-5 części). Oprósz je solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę, pod koniec dodaj pokrojony drobno czosnek. Następnie dodaj mięso i obsmaż je na rumiano. Zalej całość białym winem. Po 1 minucie dodaj bulion, tymianek i duś razem pod przykryciem około 20 minut. 5 minut przed końcem dodaj fasole. Następnie dodaj śmietanę, uważaj, żeby się nie zważyła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Zdejmij danie z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z bagietką. Bon a petit!
Kurczak z fasolą po francusku
Mięso umyj, osusz, i pokrój w duża kostkę ( jedną pierś na 4-5 części).
Kurczak z fasolą po francusku
Następnie dodaj mięso i obsmaż je na rumiano. Zalej całość białym winem.
Kurczak z fasolą po francusku
duś razem pod przykryciem około 20 minut. 5 minut przed końcem dodaj fasole
Kurczak z fasolą po francusku
Następnie dodaj śmietanę, uważaj, żeby się nie zważyła.