Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pałeczki z kurczaka z fasola w ketchupie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pomysł na danie podpatrzony z kuchni meksykańskiej .

Pałeczki z kurczaka z fasola w ketchupie

Składniki:

Pałeczki z kurczaka z fasola w ketchupie

 

  • 4 ,, pałki „ z kurczaka ( lub większa ilość , zależy ile kto potrzebuje na porcję )
  • 1 puszka białej fasoli w sosie własnym z puszki
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki pikantnego ketchupu
  • 4 małe papryczki chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • zmieszane wg własnego smaku, papryka, Vegeta, Pieprz mielony , curry – czy czym kto tam kurczaka naciera )

 

Sposób przygotowania:

Pałeczki z kurczaka z fasola w ketchupie
Pałeczki natrzeć przyprawą .Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Papryczki wypestkować i drobno pokroić .Wrzucić na tłuszcz obok kurczaka i chwile smażyć . Przełożyć do rondelka z grubym dnem . Na patelnię wlać wodę i zagotować . Przelać do rondelka z kurczakiem . Dodać ketchup .Dusić na małym gazie pod uchyloną pokrywką 15 minut. Dołożyć odsączona z zalewy fasolkę . Dusić 10 minut na małym gazie. Podawać w miseczkach posypane natką pietruszki z podgrzanymi tortillami ( lub chlebkiem pita czy nawet naszym pieczywem ) , albo jak ktoś woli to z ziemniaczkami . Z oryginalna potrawa to ona nie za wiele ma wspólnego – ale za to jest smaczna .