Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Dzień wcześniej, nacieram kurczaka olejem i przyprawami . Odstawiam go do lodówki.
Na drugi dzień, w osolonej wodzie gotuję kaszę z włoszczyzną ( na szklankę kaszy, dwie szklanki wody) gotuję często mieszając, na maleńkim gazie, około 15 minut.
Pieczarki kroję w plasterki , obgotowuję, odcedzam i duszę z cebulą na maśle klarowanym, następnie łączę je z kaszą . Dodaję posiekaną natkę , mieszam całość.
Kurczaka faszeruję przygotowanym farszem, zszywam, aby farsz nie wypłynął. Piekę w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin, 200 st C , ostatnie pół godziny bez przykrycia, temperaturę zmniejszam do 185 st.C
Na drugi dzień, w osolonej wodzie gotuję kaszę z włoszczyzną ( na szklankę kaszy, dwie szklanki wody) gotuję często mieszając, na maleńkim gazie, około 15 minut.
Pieczarki kroję w plasterki , obgotowuję, odcedzam i duszę z cebulą na maśle klarowanym, następnie łączę je z kaszą . Dodaję posiekaną natkę , mieszam całość.
Kurczaka faszeruję przygotowanym farszem, zszywam, aby farsz nie wypłynął. Piekę w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin, 200 st C , ostatnie pół godziny bez przykrycia, temperaturę zmniejszam do 185 st.C