zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Świetne danie, kurczak nadziany przepyszną kaszą gryczaną z natką i pieczarkami. Do tego surówka i obiad gotowy.

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Dzień wcześniej, nacieram kurczaka olejem i przyprawami . Odstawiam go do lodówki.

Na drugi dzień, w osolonej wodzie gotuję kaszę z włoszczyzną ( na szklankę kaszy, dwie szklanki wody) gotuję często mieszając, na maleńkim gazie, około 15 minut.

Pieczarki kroję w plasterki , obgotowuję, odcedzam i duszę z cebulą na maśle klarowanym, następnie łączę je z kaszą . Dodaję posiekaną natkę , mieszam całość.

Kurczaka faszeruję przygotowanym farszem, zszywam, aby farsz nie wypłynął. Piekę w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin, 200 st C , ostatnie pół godziny bez przykrycia, temperaturę zmniejszam do 185 st.C


Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Dzień wcześniej, nacieram kurczaka olejem i przyprawami .
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
w osolonej wodzie gotuję kaszę z włoszczyzną
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Dodaję posiekaną natkę , mieszam całość
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Kurczaka faszeruję przygotowanym farszem, zszywam, aby farsz nie wypłynął.