Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kurczak z gruszką, gorgonzolą i szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka to danie, które można robić na tysiąc sposobów. Jako miłośniczka sera gorgonzola i szynki parmeńskiej, dodałam powyższe składniki do mojego kurczaka, a dla odrobiny słodyczy dołożyłam gruszkę gotowaną w syropie.

Kurczak z gruszką, gorgonzolą i szynką parmeńską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z gruszką, gorgonzolą i szynką parmeńską

 

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Kawałek sera gorgonzola
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej
  • Gruszka
  • Bataty
  • Sól
  • Rozmaryn

Sposób przygotowania:

Kurczak z gruszką, gorgonzolą i szynką parmeńską
Przygotowujemy pierś z kurczaka:

Mięso myjemy, oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ja robiłam kurczaka w sous vide (mięso zapakowałam próżniowo, gotowałam w sous vide 54 min. w 62 st. C). Mięso można też usmażyć.

Gruszkę kroimy na kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę, podgrzewamy, wkładamy kawałki gruszki, gotujemy razem 5-10 minut.

Na mięso wykładamy kawałek gruszki, kawałek sera gorgonzola, owijamy mięso szynką długodojrzewającą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 8 min.

Ja podałam kurczaka z frytkami z batatów (bataty pokroiłam na kawałki, posypałam solą, ułożyłam rozmaryn, polałam oliwą, piekłam 20 minut w 175 st.C).
Kurczak z gruszką, gorgonzolą i szynką parmeńską
Kurczaka, gruszkę i ser owijamy szynką