Sposób przygotowania:
Bezobsługowy bigos z piekarnika
Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest bardzo mocno kwaśna. Przełożyć do dużego garnka i podlać niewielką ilością wody.
Mięso i skórki z wędzonych skrzydełek kurczaka obrać wprost do garnka. Wszystkie wędzonki oraz kiełbasę pokroić w sporą kostkę i dodać do kapusty. Pokroić niezbyt drobno białą cebulę - dołożyć do kapusty.
Dorzucić ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kminek, suszone grzyby, torebkę gotowej przyprawy do bigosu, łyżkę miodu, sporo świeżo zmielonego pieprzu i wyciśnięty czosnek.
Na koniec dodać kostkę rosołową wołową lub gulaszową, 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami i dolać łyżkę płynnej przyprawy do zup. Wszystkie składniki przemieszać.
Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i wstawić do piekarnika na środkowy poziom.
Piekarnik nastawić na 150*C (grzałka dolna i górna) i pozostawić na 2,5 godziny.
Po tym czasie kampusta powinna być już miękka. Bigos przemieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku.
Mięso i skórki z wędzonych skrzydełek kurczaka obrać wprost do garnka. Wszystkie wędzonki oraz kiełbasę pokroić w sporą kostkę i dodać do kapusty. Pokroić niezbyt drobno białą cebulę - dołożyć do kapusty.
Dorzucić ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kminek, suszone grzyby, torebkę gotowej przyprawy do bigosu, łyżkę miodu, sporo świeżo zmielonego pieprzu i wyciśnięty czosnek.
Na koniec dodać kostkę rosołową wołową lub gulaszową, 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami i dolać łyżkę płynnej przyprawy do zup. Wszystkie składniki przemieszać.
Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i wstawić do piekarnika na środkowy poziom.
Piekarnik nastawić na 150*C (grzałka dolna i górna) i pozostawić na 2,5 godziny.
Po tym czasie kampusta powinna być już miękka. Bigos przemieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku.
kuchareczka mała