smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Penne z kurczakiem i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proponuję przepis na makaron penne podany z podsmażonym kurczakiem, serem gorgonzola, świeżą natką pietruszki i śmietaną. Szybkie smaczne danie obiadowe, które można przygotować w kilka chwil.

Penne z kurczakiem i gorgonzolą

Składniki:

Penne z kurczakiem i gorgonzolą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g sera gorgonzola
  • 400 g gęstej śmietany
  • 4 łyżki wody
  • 400 g makaronu
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Penne z kurczakiem i gorgonzolą
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę około 1,5x1,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać cebulę pokrojoną w piórka. Do zeszklonej cebuli dołożyć pokrojonego kurczaka i delikatnie przyrumienić ze wszystkich stron. Całość podlać 4 łyżkami wody i dodać śmietanę, ser gorgonzola i natkę pietruszki. Zagotować do momentu aż sos stanie się gęsty. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Podawać go polany gorącym sosem i posypany pietruszką.