Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Chrzanowy indyk z pastą jajeczną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna, niezwykle soczysta rolada drobiowa z pastą jajeczną i boczkiem. Smak chrzanu podkreśla delikatne mięso indycze zaś boczek go podkręca.Roladę można podać ja na ciepło np. z sosem chrzanowym lub na zimno na desce wędlin.

Chrzanowy indyk z pastą jajeczną i boczkiem

Składniki:

Chrzanowy indyk z pastą jajeczną i boczkiem

 

  • 1 kg fileta z indyka
  • 150 g. boczku surowego parzonego w cieniutkich plastrach
  • 3-4 łyżki chrzanu śmietanowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

 

  • Pasta jejeczna:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 biała część pora
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chrzanowy indyk z pastą jajeczną i boczkiem
Pasta jajeczna: Jajka obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.

Pora posiekać drobno,podsmażyć na rozgrzanej łyżce masła.

Do jajek dołożyć pora, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem.

Składniki pasty wymieszać razem.

Filet z indyka rozciąć wzdłuż do powstania płatu oprószyć solą i pieprzem.

Na mięsie rozsmarować 1/2 pasty, ułożyć część plastrów boczku, wyłożyć resztę jajek.

Zwinąć roladę w rulon.

Z wierzchu mięso posmarować warstwą chrzanu, obwinąć pozostałym boczkiem.

( Brzegi rolady można spiąć)

Do naczynia żaroodpornego włożyć łyżkę masła, ułożyć roladę, piec 60 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180st. 

15 min przed końcem pieczenia odkryć mięso aby boczek się przyrumienił.