Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w marynacie z miodu, cytryny i imbiru z dodatkiem sezamu a do tego pieczone frytki z batatów.

Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów

 

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów
Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki chili oraz sól i pieprz.

Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z niepotrzebnych części i obtoczyć je w przygotowanej marynacie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min.

Bataty obrać ze skórki, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Zmieszać ze sobą 2-3 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Gotowe słupki z batatów obtoczyć w oliwie z przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Po 30 min. odkryć naczynie żaroodporne, podudzia obsypać sezamem i piec jeszcze około 20-30 min. już bez przykrywania.

W tym czasie do piekarnika włożyć blaszkę z pokrojonymi batatami. Piec około 30 min.

Około 5 min. przed końcem czasu można włączyć termoobieg, aby frytki i podudzia były bardziej chrupiące.

Gotowy obiad podawać z ulubioną sałatką.
Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów
Podudzia z kurczaka w marynacie przed włożeniem do piekarnika
Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów
Frytki z batatów obtoczone w oliwie z przyprawami