Sposób przygotowania:
Pieczone podudzia z kurczaka z frytkami z batatów
Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki chili oraz sól i pieprz.
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z niepotrzebnych części i obtoczyć je w przygotowanej marynacie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min.
Bataty obrać ze skórki, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Zmieszać ze sobą 2-3 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Gotowe słupki z batatów obtoczyć w oliwie z przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po 30 min. odkryć naczynie żaroodporne, podudzia obsypać sezamem i piec jeszcze około 20-30 min. już bez przykrywania.
W tym czasie do piekarnika włożyć blaszkę z pokrojonymi batatami. Piec około 30 min.
Około 5 min. przed końcem czasu można włączyć termoobieg, aby frytki i podudzia były bardziej chrupiące.
Gotowy obiad podawać z ulubioną sałatką.
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z niepotrzebnych części i obtoczyć je w przygotowanej marynacie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min.
Bataty obrać ze skórki, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Zmieszać ze sobą 2-3 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Gotowe słupki z batatów obtoczyć w oliwie z przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po 30 min. odkryć naczynie żaroodporne, podudzia obsypać sezamem i piec jeszcze około 20-30 min. już bez przykrywania.
W tym czasie do piekarnika włożyć blaszkę z pokrojonymi batatami. Piec około 30 min.
Około 5 min. przed końcem czasu można włączyć termoobieg, aby frytki i podudzia były bardziej chrupiące.
Gotowy obiad podawać z ulubioną sałatką.