Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Kurczak z koniakiem i ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla tych którzy preferują bardziej tradycyjne smaki - kurczak z koniakiem i ryżem.

Kurczak z koniakiem i ryżem

Składniki:

Kurczak z koniakiem i ryżem

 

  • kurczak świeży podzielony na porcje
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 125 ml oleju z oliwek
  • 100 ml koniaku Otard
  • 500 gr ryżu
  • kromki chleba (tyle kromek ile jest kawałków kurczaka)
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z koniakiem i ryżem
Smak delikatnego, białego mięsa połączony ze smakiem wyrazistego alkoholu, zapewni naszym gościom niezapomniane wrażenia kulinarne. Porcje kurczaka obsmażamy na maśle i oleju z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy przez chwilę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy koniak i zapalamy. Po wygaśnięciu ognia dusimy około 20 minut. Kawałki chleba podpiekamy. Ryż z olejem gotujemy na sypko, wkładamy do formy, odwracamy na talerz i dekorujemy plasterkiem z cytryny. Na każdą kromkę chleba kładziemy po kawałku kurczaka i posypujemy nacią pietruszki.