jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sos najlepiej smakuje podany w towarzystwie kasz lub ryżu. Można go też podać do ziemniaków. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu.

Kurczak z kukurydzą

Składniki:

Kurczak z kukurydzą

 

  • Składniki:
  • Jeden podwójny filet z kurczaka,
  • 1 szklanka kukurydzy,
  • Jedna duża cebula,
  • Mąka do zagęszczenia (około 1-2 łyżki),
  • Około 2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • Sól, pieprz, kostka rosołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z kukurydzą
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojonego w kostkę fileta. Mięso delikatnie obsmażamy. Podlewamy całość wodą ( około 1 szklanką). Dokładamy kostkę rosołową i całość dusimy, aby mięso zmiękło. Następnie dokładamy kukurydzę. Całość zabielamy i zagęszczamy. W tym celu w ¾ szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę. Mieszanina zalewamy nasz sos. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Możemy do tego celu użyć naszych ulubionych przypraw.