Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Curry z mango i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos curry z kurczakiem, marchewką i mango na mleczku kokosowym z dodatkiem sezamu. Podany z ryżem. Pyszna propozycja obiadowa.

Curry z mango i kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Curry z mango i kurczakiem

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 dużego mango
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki chutney z mango (można pominąć)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta papryki chili
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia
  • 1-2 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Curry z mango i kurczakiem
Oczyszczonego i umytego kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę, marchewkę i mango obrać ze skórki. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć do zeszklenia.

Do cebuli dodać pokrojonego kurczaka i podsmażać do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawić szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry.

Wrzucić marchewkę pokrojoną w plasterki i smażyć około 5-7 min. Następnie wlać puszkę mleka kokosowego i zagotować.

Dodać chutney z mango i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia oraz mango pokrojone w kostkę. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 min.

Na końcu wrzucić sezam i przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym. Podawać z ugotowanym ryżem.  
Curry z mango i kurczakiem
Sos curry z kurczakiem i mango na patelni podczas gotowania