Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Curry z kurczaka z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Aromatyczne, jednogarnkowe curry z soczystym kurczakiem, słodkim mango i chrupiącą fasolką szparagową poleca się na obiady.

Curry z kurczaka z mango

Składniki:

Curry z kurczaka z mango

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • Sok i skórka z ½ limonki
  • Garść fasolki szparagowej (mrożonej )
  • 1 mango
  • Garść kolendry
  • ½ papryczki chilli
  • 2-3 plasterki limonki (opcjonalnie )
  • 2 łyżki pasty curry
  • Olej
  • Sól, pieprz, cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka z mango
Kurczaka myjemy, osuszamy, każdy kawałek kroimy na 3 części. Na patelni na 1 łyżce oleju przesmażmy pastę curry. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach przypraw dodajemy pokrojonego kurczaka. Smażmy aż do zarumienienia tj. po 3-4 minuty z każdej strony.

Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę mango, dodajemy skórkę i sok z limonki - mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy wszystko pod przykryciem około 20 minut.

Pokrywkę zdejmujemy i doprawiamy sos do smaku pieprzem solą i cukrem brązowym. Curry odparowujemy około 5 minut. Curry serwujemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, posypane posiekaną kolendra i chilli z plasterkami limonki, smacznego