Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kurczak z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko słodkawa, a zarazem orzeźwiająca potrawa, która zaskoczy nawet bardzo wybredne podniebienia.

Kurczak z morelami

Składniki:

Kurczak z morelami

 

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • 1 cytryna
  • 50-60 dag dojrzałych moreli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 dl białego wina
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • Otręby pszenne
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z morelami
Mięso z kurczaka posolić i zostawić na 1-2 godziny. Panierować w otrębach i podsmażyć na wrzącym oleju 1-2 minuty z każdej strony. Dusić do miękkości podlane niewielką ilością wody, na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie, podsmażyć. W powstałym przy tym sosie uprażyć trochę cukru, dodać pokrojone w plastry morele i tartą skórkę z całej cytryny. Dodać wino i gotować całość 1-2 minuty. Polać mięso z sokiem z cytryny zaraz przed podaniem.