Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zajadam się nim w niedzielne wekeendy.

Kurczak z orzechami

Składniki:

Kurczak z orzechami

 

  • 1 kurczak
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka mąki
  • 30 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łodygi zielonej pietruszki
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • szczypta soli, pieprz
  • olej do smażenia
  • porcji z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami
Dzielimy kurczaka na porcję i w małym garnku mieszamy z roztartą kostką bulionu, mąką , solą, pieprzem. Zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Po czym wykładamy porcję na talerz i po ostudzeniu nacieramy zmielonymi orzechami. Następnie każdą porcję smażymy na patelni w oleju przez 15 minut. Po przestudzeniu jeszcze raz posypujemy zmielonymi orzechami, przyozdabiamy pietruszką i podajemy z ryżem, zieloną sałatą.