cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Grillowana pierś z kurczaka z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne danie z grillowanego kurczaka na obiad lub kolację,na ciepło lub zimno

Grillowana pierś z kurczaka z sezamem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana pierś z kurczaka z sezamem

 

  • /porcja dla 2 osób/
  • 350 g mięsa z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżki miodu prawdziwego,płynnego
  • 1,5 łyżki nasion sezamu
  • 150 g serka kremowego Philadelphia/może być inny puszysty kremowy/
  • 1 świeży ogórek
  • mały kawałek świeżej papryki czerwonej
  • zielony koperek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś z kurczaka z sezamem
Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć i podzielić na połowę. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i miodem, dodać szczyptę soli i pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1 godz. Mięso od czasu do czasu obrócić aby marynata równomiernie pokrywała całą powierzchnię. Rozgrzać patelnię do grillowania , mięso wyjąć z marynaty, odczekać chwilę by jej nadmiar spłynął i grillować mięso przez ok. 10 min. z każdej strony. Upieczone mięso pozostawić do schłodzenia. Na suchą patelnię wsypać sezam i prażyć chwilkę aż delikatnie zmieni swój kolor. Schłodzone mięso pokroić w paski / nie za cienkie/. Dokładnie umyty i osuszony ogórek pokroić w cieniutkie słupki,a paprykę w drobniutką kostkę. W szklanej miseczce wymieszać serek, doprawić go do smaku solą i pieprzem ,a następnie połączyć z ogórkiem i papryką. Delikatnie wymieszać. Mięso wyłożyć na na półmisek , posypać obficie sezamem ,udekorować świeżym koperkiem i podawać z pieczywem oraz z kremem ogórkowym .
Grillowana pierś z kurczaka z sezamem
Zamarynowane mięso grillować z każdej strony ok.5-10 min.
Grillowana pierś z kurczaka z sezamem
Przestudzone mięso pokroić w średniej wielkości paski.
Grillowana pierś z kurczaka z sezamem
Mięso podawać z serkiem wymieszanym z pokrojonym w słupki świeżym ogórkiem.