Sposób przygotowania:
Grillowana pierś z kurczaka z sezamem
Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć i podzielić na połowę. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i miodem, dodać szczyptę soli i pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1 godz. Mięso od czasu do czasu obrócić aby marynata równomiernie pokrywała całą powierzchnię. Rozgrzać patelnię do grillowania , mięso wyjąć z marynaty, odczekać chwilę by jej nadmiar spłynął i grillować mięso przez ok. 10 min. z każdej strony. Upieczone mięso pozostawić do schłodzenia. Na suchą patelnię wsypać sezam i prażyć chwilkę aż delikatnie zmieni swój kolor. Schłodzone mięso pokroić w paski / nie za cienkie/. Dokładnie umyty i osuszony ogórek pokroić w cieniutkie słupki,a paprykę w drobniutką kostkę. W szklanej miseczce wymieszać serek, doprawić go do smaku solą i pieprzem ,a następnie połączyć z ogórkiem i papryką. Delikatnie wymieszać. Mięso wyłożyć na na półmisek , posypać obficie sezamem ,udekorować świeżym koperkiem i podawać z pieczywem oraz z kremem ogórkowym .