LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak z papryką w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatny i bardzo smaczny letni obiad.

Kurczak z papryką w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z papryką w śmietanie

 

  • pierś kurczaka 1 (ok. 0,4 kg)
  • oliwa 2 łyżki
  • sól, pieprz, curry
  • papryka czerwona ½
  • papryka zielona ½
  • śmietana 18% 1 duży kubek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryką w śmietanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w słupki. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka, zalać śmietaną i dusić na wolnym ogniu (ok. ½ godziny), aż papryka będzie miękka. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem penne.
Kurczak z papryką w śmietanie
Krojenie piersi kurczaka w drobne słupki.
Kurczak z papryką w śmietanie
Smażenie słupków drobiowych z przyprawami.
Kurczak z papryką w śmietanie
Dodanie papryk pokrojonych w kostkę do smażonego kurczaka.
Kurczak z papryką w śmietanie
Duszenie kurczaka z papryką w śmietanie.