motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kurczak z pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowanego kurczaka możemy podać na pizzę, do naleśników lub zjeść jako danie na gorąco.

Kurczak z pieczarkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z pieczarkami.

 

  • 1/2 kg fileta z kurczaka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • 5 łyżek oleju do fileta
  • kucharek
  • 2 łyżki oleju do pieczarek

Sposób przygotowania:

Kurczak z pieczarkami.
Umytego fileta osuszamy i kroimy w kostkę. Polewamy oliwą i oprószamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 1/2 godz. od czasy do czasu przemieszać. Oczyszczone pieczarki kroimy razem z cebulką i dodajemy kucharka. Dusimy w garnku na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na rozgrzaną patelnie dajemy przygotowanego kurczaka i smażymy ok. 10 min, aby kurczak był rumiany. Kurczaka mieszamy razem z pieczarkami. Doprawić do smaku w razie potrzeby.
Kurczak z pieczarkami.
Obrane pieczarki kroimy razem z cebulką i dusimy pod przykryciem
Kurczak z pieczarkami.
Pokrojonego fileta polewamy olejem i oprószamy przyprawą do gyrosa
Kurczak z pieczarkami.
Na patelni smażymy przygotowanego wcześniej kurczaka, aby był rumiany