motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kurczak z ryżem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane danie jest bardzo smaczne i syte. Mięsko wcześniej trzeba zamarynować, aby uzyskać niepowtarzalny smak.

Kurczak z ryżem i porem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak z ryżem i porem

 

  • 1 pierś podwójna
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru
  • 0,5 szkl. ryżu
  • 1 por

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem i porem
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w grubszą kostkę i marynujemy. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy opukany ryż.

W tym czasie oczyszczamy i kroimy por. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do garnka razem z przecierem. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy do odparowania wody.

Doprawiamy do smaku.
Kurczak z ryżem i porem
Pokrojone mięsko marynujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Kurczak z ryżem i porem
Zamarynowane mięsko smażymy na rozgrzanej patelni.
Kurczak z ryżem i porem
Przekładamy do garnka, dodajemy ryż i dusimy.
Kurczak z ryżem i porem
Pokrojony por smażymy na rozgrzanym oleju.
Kurczak z ryżem i porem
Wszystko dodajemy dodajemy do garnka i doprawiamy.