IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Kurczak z ryżem na zielono - z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki w przygotowaniu kurczak z brokułami i porem z ryżem.

Kurczak z ryżem na zielono - z patelni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z ryżem na zielono - z patelni

 

  • 1 szt pierś z kurczaka podwójna
  • 1 szt por
  • 250 gram brokuły
  • 1 torebka ryż
  • do smaku przyprawy
  • do smażenia oliwa lub olej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem na zielono - z patelni
Pierś z kurczaka myjemy i suszymy a następnie odcinamy błonki i kroimy na duże kawałki. Mieszamy z oliwą (lub olejem) doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz carry, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy na plasterki pora oraz myjemy i dzielimy na różyczki brokuła. Mięso smażymy na patelni na jasno brązowo z każdej strony. Wówczas dodajemy pora i brokuły smażymy przez chwilę a następnie wsypujemy surowy ryż i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy pod przykryciem aż ryż będzie 'prawie' ugotowany a następnie odkrywamy i czekamy aż wyparuje woda. Ponownie wszystko doprawiamy według swoich upodobań. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Kurczak z ryżem na zielono - z patelni
Wówczas dodajemy pora i brokuły smażymy przez chwilę a następnie wsypujemy surowy ryż