Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak z tymiankiem i ketchupem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso z kurczaka marynowane w ketchupie z dodatkami jest aromatyczne i bardzo smaczne z chrupiącą skórką.

Kurczak z tymiankiem i ketchupem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z tymiankiem i ketchupem

 

  • 1/2 kurczaka
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • ziemniaki

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z tymiankiem i ketchupem
Ketchup, musztardę, oliwę i pozostałe składniki włożyć do miski i wymieszać. Umyte mięso z kurczaka osuszyć w papierowym ręczniku, podzielić na porcje, dokładnie zanurzyć w marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Następnie mięso razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut w temp 190 stopni. Ziemniaki ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny rozciąć rękaw, wsypać półmiękkie ziemniaki, wymieszać z sosem i pozostawić żeby mięso i ziemniaczki ładnie się zrumieniły.
Kurczak z tymiankiem i ketchupem
Do miseczki włożyć wszystkie składniki marynaty
Kurczak z tymiankiem i ketchupem
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać
Kurczak z tymiankiem i ketchupem
Umyte osuszone mięso natrzeć marynatą i odłożyć w chłodne miejsce
Kurczak z tymiankiem i ketchupem
Mięso razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa