Sposób przygotowania:
Kurczak z warzywami pieczony w rękawieETAP 1:
Mięso z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy przez chwilę na małej ilości oliwy.
ETAP 2:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
ETAP 3:
Paprykę kroimy w nie za duże kawałki, a obraną marchewkę w plasterki.
ETAP 4:
Por i cebulę kroimy w plasterki.
ETAP 5:
Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Wlewamy do nich ok. 7 łyżek oliwy. Wszystko razem mieszamy.
ETAP 6:
W rękaw do pieczenia kładziemy podsmażone mięso wraz z tłuszczem oraz wsypujemy warzywa. Rękaw związujemy i obracamy delikatnie nim by warzywa i mięso wymieszały się.
Pieczemy w piekarniku ok 50-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu danie wykładamy na naczynie żaroodporne.