Sposób przygotowania:
Kurczak ziołowy w kawałkach
Mięso umyć .Pierś przekroić na pół ( oczywiście można wybrać inne kawałki kurczaka - ważne by były pokrojone na małe kawałki - to jest mała porcja na 3 osoby ). Utrzeć na pastę 1 łyżkę oleju i przyprawy ( bez lubczyku ) . Natrzeć pastą kawałki kurczaka mocno ją wcierając . Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć kurczaka na rumiano. Ułożyć w garnuszku ( ja pozostawiłam tam gdzie obsmażałam bo użyłam patelni Delimano Dry Cooker ) . Podlać 1/2 szklanki wody, wrzucić lubczyk i dusić aż mięso będzie miękkie ( woda powinna odparować ). Podawać z pieczonymi ziemniakami ( użyłam gotowych do pieczenia w ćwiartkach i upiekłam je w ActiFry ) . Jak piekłam ziemniaki w piekarniku to od rozgrzania piekarnika zaczynałam robienie obiadu . Potem układałam doprawione przyprawami ziemniaki do rękawa do pieczenia i wsadzałam do piekarnika .Dopiero zaczynałam robić mięso . Tym sposobem mniej więcej w tym samym czasie wszystko było gotowe, a jak dusi się kurczak i pieką ziemniaki można zrobić surówkę . Jeszcze małe wytłumaczenie czemu przyprawę do masła używam do drobiu - bo jest po prostu dobra i składnikami ( czosnek , gorczycę , cytrynę , lubczyk, paprykę , suszone warzywa ) pasuje do smaku marynaty jaką robię . To samo dotyczy przyprawy do kebaba - używam jej do drobiu , mielonego a nawet ryb . Bo w sumie nie o nazwę tu chodzi a o kompozycję smakową przypraw .