VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak gości często na moim stole i staram się go przygotowywać na różne sposoby- tak żeby się nie znudził...

Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowe

 

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • Ok. 10 dużych pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • 1 opakowanie zupy borowikowej
  • 50 ml śmietany 12%
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowe
Filet z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy poziomo na cieńsze plastry. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w kostkę a pieczarki w plastry. Wszystko mieszamy. Filety obsmażamy na rozgrzanej patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy ½ porcji warzyw, obsmażone filety z kurczaka i przykrywamy resztą warzyw. Zupy mieszamy z 50 ml śmietany i 200 ml wody. Zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem około 35-40 minut w 190*C.
Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowe
Etap 1 Obsmażone mięso i warzywa układamy warstwami
Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowe
Etap 2 Zupę cebulową i borowikową mieszamy z wodą i śmietaną