Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczyste i aromatyczne mięso z pesto własnej roboty - propozycja nie tylko na niedzielny obiad!

Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto

Składniki:

Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto

 

  • SKŁADNIKI:
  • filet z kurczaka - 400 g

 

  • SOS PESTO:
  • świeża bazylia - 25 g liści ( 1 doniczka )
  • czosnek - 0,5 ząbka
  • prażone pestki dyni - 30 g
  • tarty parmezan - 10 g
  • oliwa - 70 ml
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto
Filet oczyszczamy. Nacinamy delikatnie kilka razy. Sos pesto : Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu ( tak by było czuć drobniutkie kawałeczki ). Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość: Przygotowanym sosem dokładnie i gęsto nacieramy mięso. Układamy na folii aluminiowej. Polewamy resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienić. Podajemy gorące z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów.