jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Potrawka z jajek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjna potrawka z jajek i warzyw doskonała w lecie na obiad

Potrawka z jajek

Składniki:

Potrawka z jajek

 

  • 15 dag mrożonego groszku
  • 6 jajek
  • 1 kg kalafiora
  • sól
  • pieprz
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1/4 litra mleka
  • 1 op. piure ziemniaczanego na 4 porcje
  • 0,75 litra wody
  • SOS CURRY:
  • 8 dag cebuli
  • 3 dag margaryny
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 litra rosołu
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3 dag mąki
  • natka pietruszki- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Potrawka z jajek
Groszek rozmrozić. Jajka ugotować na twardo. Odcedzić, przestudzić, obrać ze skorupek, pokroić na połówki.

SOS CURRY:

Cebulę obrać, posiekać. Margarynę rozgrzać, podsmażyć na niej cebulkę kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Wsypać curry, ponownie wymieszać. Podlać rosołem, zagotować. Na końcu dodać śmietanę połączoną z mąką, rozprowadzić, krótko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i pokruszoną papryczką cili. Kalafior umyć,podzielić na różyczki. Zagotować w rondlu 1/2 litra osolonej wody, gotować w niej kalafior 10 minut na małym ogniu. Dodać zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty. jarzyny odcedzić, osączyć, przełożyć do sosu curry, podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Na końcu przełożyć do sosu połówki jajek, podgrzać na małym ogniu. PIURE:

Zagotować 1/2 litra osolonej wody, zdjąć z ognia. wlać mleko, wsypać piure, wymieszać. Dodać masło, całość odstawić na 1 minutę. ponownie dokładnie wymieszać. Na talerze przełożyć porcje piure oraz potrawki. Gotowe danie udekorować gałązkami natki pietruszki. Podawać na gorąco.

Tagi:

jajko sosy jajka