Sposób przygotowania:
Potrawka z jajek
Groszek rozmrozić. Jajka ugotować na twardo. Odcedzić, przestudzić, obrać ze skorupek, pokroić na połówki.
SOS CURRY:
Cebulę obrać, posiekać. Margarynę rozgrzać, podsmażyć na niej cebulkę kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Wsypać curry, ponownie wymieszać. Podlać rosołem, zagotować. Na końcu dodać śmietanę połączoną z mąką, rozprowadzić, krótko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i pokruszoną papryczką cili. Kalafior umyć,podzielić na różyczki. Zagotować w rondlu 1/2 litra osolonej wody, gotować w niej kalafior 10 minut na małym ogniu. Dodać zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty. jarzyny odcedzić, osączyć, przełożyć do sosu curry, podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Na końcu przełożyć do sosu połówki jajek, podgrzać na małym ogniu. PIURE:
Zagotować 1/2 litra osolonej wody, zdjąć z ognia. wlać mleko, wsypać piure, wymieszać. Dodać masło, całość odstawić na 1 minutę. ponownie dokładnie wymieszać. Na talerze przełożyć porcje piure oraz potrawki. Gotowe danie udekorować gałązkami natki pietruszki. Podawać na gorąco.
SOS CURRY:
Cebulę obrać, posiekać. Margarynę rozgrzać, podsmażyć na niej cebulkę kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Wsypać curry, ponownie wymieszać. Podlać rosołem, zagotować. Na końcu dodać śmietanę połączoną z mąką, rozprowadzić, krótko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i pokruszoną papryczką cili. Kalafior umyć,podzielić na różyczki. Zagotować w rondlu 1/2 litra osolonej wody, gotować w niej kalafior 10 minut na małym ogniu. Dodać zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty. jarzyny odcedzić, osączyć, przełożyć do sosu curry, podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Na końcu przełożyć do sosu połówki jajek, podgrzać na małym ogniu. PIURE:
Zagotować 1/2 litra osolonej wody, zdjąć z ognia. wlać mleko, wsypać piure, wymieszać. Dodać masło, całość odstawić na 1 minutę. ponownie dokładnie wymieszać. Na talerze przełożyć porcje piure oraz potrawki. Gotowe danie udekorować gałązkami natki pietruszki. Podawać na gorąco.