VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurcze pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka. Idealne z sałatką obiadową i młodymi ziemniaczkami.

Kurcze pieczone

Składniki:

Kurcze pieczone

 

  • 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kurcze pieczone
Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut.

Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki.