zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurcze pieczone,

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

soczysty i pyszny kurczaczek

Kurcze pieczone, Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurcze pieczone,

 

  • 1 kurczak ( 2 kg )
  • Marynata :
  • 1/2 szk jasnego piwa
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego
  • 1 łyżka przyprawy do pieczonego kurczaka
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Kurcze pieczone,
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i porządnie natrzeć nią kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do miski najlepiej z pokrywką i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przełożyć kurczaka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Nastawić grzanie na góra, dół na 2 godziny na temperaturę 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec kurczaka polewając go powstałym sosem uważając aby się nie poparzyć. Kurczaka podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami i surówką albo po prostu z tym co lubimy.
Kurcze pieczone,
zamarynowanego kurczak włożyć do żarodpornego naczynia