Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kurczę pieczone i potrawka z rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały obiadek, fotografowany jeszcze gorący :) Polecam

Kurczę pieczone i potrawka z rzodkiewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczę pieczone i potrawka z rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

Kurczę pieczone i potrawka z rzodkiewki
Mięso umyć, doprawić papryką słodką, ostrą, solą i czosnkiem, ulożyć na folii, obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, położyc na wierzch plasterek masła, zawinąć w folię. Mięso układamy zawsze na błyszczącej stronie, matowa na zewnątrz lepiej przepuszcza temperaturę. Wkładamy go nagrzanego piekarnika, pieczemy nieco ponad godzinę w 200st. ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Umytą rzodkiewkę kroimy wg uznania, liście tez, dusimy na maśle kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Porcję mięsa razem z cebulą i tłuszczykiem wykładamy na talerz, ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem, obok układamy jarzynkę z rzodkiewki.
Kurczę pieczone i potrawka z rzodkiewki
Mięso doprawiamy i zawijamy w folię aluminiową
Kurczę pieczone i potrawka z rzodkiewki
Pieczemy ponad godzinę w 200 stopniach, będzie mięciutkie i soczyste