kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Kurcze pieczone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kuraczek z chrupką skórką...mniam

Kurcze pieczone z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurcze pieczone z warzywami

 

  • 4 skrzydełka
  • 4 pałki
  • 4 udka
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście
  • 4 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 300 ml oleju

Sposób przygotowania:

Kurcze pieczone z warzywami
Kurczaka umyj. Do miski wlej olej, włóż wszystkie przyprawy, wyciśnij czosnek. Dobrze wszystko wymieszaj. Włóż kurczę i obtocz dokładnie w olejku z przyprawami. Kalafior rozdziel na małe różyczki. Marchewkę pokrój na 1/2 krążki i makaronik. Z pietruchą zrób tak samo. Seler pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na krążki. W naczyniu w którym będziesz piec kurczaczka, na samo dno wylej tyle oleju aby przykryć dno a następnie ułóż jedną część warzyw. Na to wyłóż kurczaka i przykryj go resztą warzyw. Olejem z kurczaka polej wierzch warzyw. Piecz ok 20 min z warzywami, przemieszaj i piecz kolejne 5 min. Następnie wyłóż wszystkie warzywa w osobne naczynie i zapiekaj ok 20 min. Kurczaka bez warzyw również piecz jeszcze ok 10min. Podawaj jeszcze gorące z ziemniaczkami.
Kurcze pieczone z warzywami
Etap 1 - gotowe upieczone warzywa, które były pieczone z kurczakiem
Kurcze pieczone z warzywami
Etap 2 - kalafior umyj i porozdzielaj na małe różyczki
Kurcze pieczone z warzywami
Etap 3 - na samym spodzie ułóż warzywa, następnie kurczaka i znów warzywa