Sposób przygotowania:
Kurcze pieczone z warzywami
Kurczaka umyj. Do miski wlej olej, włóż wszystkie przyprawy, wyciśnij czosnek. Dobrze wszystko wymieszaj. Włóż kurczę i obtocz dokładnie w olejku z przyprawami. Kalafior rozdziel na małe różyczki. Marchewkę pokrój na 1/2 krążki i makaronik. Z pietruchą zrób tak samo. Seler pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na krążki. W naczyniu w którym będziesz piec kurczaczka, na samo dno wylej tyle oleju aby przykryć dno a następnie ułóż jedną część warzyw. Na to wyłóż kurczaka i przykryj go resztą warzyw. Olejem z kurczaka polej wierzch warzyw. Piecz ok 20 min z warzywami, przemieszaj i piecz kolejne 5 min. Następnie wyłóż wszystkie warzywa w osobne naczynie i zapiekaj ok 20 min. Kurczaka bez warzyw również piecz jeszcze ok 10min. Podawaj jeszcze gorące z ziemniaczkami.