Sposób przygotowania:
Kurcze piersi wsosie żurawinowym
Piersi z kurczaka płuczemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą ( tutaj można użyć ulubionej mieszanki). Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepiej grillowej), kładziemy piersi i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut. Następnie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut. W między czasie... Żurawinę przesypujemy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się. Przyprawiamy cynamonem i solą. Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka. Następnie gotujemy makaron w osolonym wrzątku - al dente. Podałam piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną. * Gdy używacie świeżej żurawiny dodajcie łyżeczkę cukru podczas gotowania.