Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Kurcze plecione.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przeglądając przepisy natknęłam się na plecionkę drożdżową, pomyślałam -a jakby zrobić tak kurczaka? No i pomysł stał się faktem;)

Kurcze plecione. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurcze plecione.

 

  • (na 2 porcje)
  • Piersi z kurczaka pojedyncze - 2 sztuki
  • wędlina - 160 gramów( u mnie żywiecka)
  • pomidor (duży) - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1/4 pęczka
  • ser żółty (starty) - garść
  • olej - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)
  • przyprawa do sałatek z płatkami kwiatów - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kurcze plecione.
Przygotowujemy piersi: Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, Pierś nacinamy wzdłuż i przecinamy ale nie do końca -tworzymy filet. Rozklepujemy delikatnie po folią spożywczą. Po obu stron fileta nacinamy w poprzek, tworząc około 1cm paski.Tak postępujemy także z drugą piersią. Farsz: wędlinę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Pomidora nacinamy na spodzie tworząc tzw X i przelewamy wrzątkiem - obieramy ze skórki.Usuwamy nasiona - kroimy w kostkę. Dodajemy do wędliny, następnie wrzucamy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy. Gdy pomidory utworzą sos,zestawiamy z ognia, dodajemy starty żółty ser. Mieszamy do momentu roztopienia sera. Lekko studzimy. Nakładamy farsz na środku ( nie przyprawiałam kurczaka w środku gdyż farsz wystarczająco jest ostry), fileta i przekładamy paski na przemian,raz z prawej, raz lewej strony tworząc plecionkę. Przyprawiamy przyprawą do sałatek - gotowe. Dobrze jest wspomóc się wykałaczkami. Gdy mięso się podsmaży możemy powyciągać wykałaczki i dalej smażyć już bez. Piersi smażyłam na grillu elektrycznym około 35 minut.
Kurcze plecione.
pierś nacięta wzdłuż,tworzaćfilet. Po bokach nacięte paski, na środku ułozony farsz
Kurcze plecione.
plecionka z piersi z kurczaka