Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurki duszone na maśle mrożone na zapas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Grzyby mogła bym jadać cały rok - a kurki szczególnie . Niestety - sezon jest krótki .

Kurki duszone na maśle mrożone na zapas Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurki duszone na maśle mrożone na zapas

 

  • 1 kg kurek
  • 10 dag masła ( nie żadnego miksu ,śmietankowego , a normalnego masła )

 

Sposób przygotowania:

Kurki duszone na maśle mrożone na zapas
Grzyby oczyścić wstępnie z igliwia , liści , obciąć końce ogonków pobrudzone ziemią . Wrzucić do miski z zimną wodą - wymieszać grzyby tak by ,,paprochy" wypłynęły na górę - zlać zabrudzoną wodę . Ponownie zalać wodą i znów zlać paprochy. A trzeci raz zrobić odwrotnie - zebrać grzyby pozostawiając na dnie miski resztki piasku , który sie wypłukał. Kurki wysypać na kuchenne ściereczki lub ręczniki papierowe i osuszyć. Duże egzemplarze pokroić na kawałki , odciąć długie ogonki . Na bardzo dużej głębokiej patelni ( ja to robię w takim niby woku firmy BergHoff - średnicy 36 cm ) roztopić masło. Wsypać kurki i potrząsając patelnią smażyć aż odparuje sok który się wydzieli na początku smażenia ( u mnie porcja kilogramowa od wrzucenia na patelnię ogrzewa się ok. 15 minut). Gdy grzyby są już suche - wyłączyć gaz - grzyby przełożyć do pojemniczków przeznaczonych do mrożenia ( wkładam ciepłe by mi masło nie zastygło na patelni- ma być oblepione wkoło kurek z z nimi zamrożone). Jak kurki ostygną - zamknąć szczelnie pojemniki i umieścić w zamrażarce . * Po usmażeniu dzielę na 5 porcji . Mrożę w pojemniczkach . Po tygodniu wyjmuję z pojemników i wsadzam w woreczki - po prostu w ten sposób zajmują mi mniej miejsca w szufladzie zamrażarki , a i pojemniczki mam wolne.
Kurki duszone na maśle mrożone na zapas
Świeże kurki oczyszczone gotowe do smażenia
Kurki duszone na maśle mrożone na zapas
Kurki smażone na patelni- trzeba odparować sok jaki się wydzieli
Kurki duszone na maśle mrożone na zapas
Usmażone kurki studzimy i dzielimy na porcje
Kurki duszone na maśle mrożone na zapas
A tak wygladają zamrożone kurki po wyjęciu z zamrażarki

Tagi:

kurki grzyby