p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

kurki w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

te kurki w śmietanie, to smak mojego dzieciństwa

kurki w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kurki w sosie śmietanowym

 

  • około 30 dag kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany do sosów
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżka kopiasta skrobii kukurydzianej

Sposób przygotowania:

kurki w sosie śmietanowym
Kurki czyścimy z resztek ściółki, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Siekamy je bardzo drobno. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na 1 łyżce masła. Dodajemy posiekane kurki, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. W między czasie mieszamy w osobnym naczyniu kopiastą łyżkę skrobii kukurydzianej z niewielką ilością wody, dodajemy do niej 5 łyżek śmietany do sosów, hartujemy gorąca wodą i dodajemy do grzybów, dusimy aż sos dobrze zgęstnieje. Rozkładamy do miseczek, posypujemy zieleniną siekaną.
kurki w sosie śmietanowym
Drobno siekane kurki dusimy w sosie śmietanowym
kurki w sosie śmietanowym
cebulę kroimy w drobną kostkę a kurki drobno siekamy
kurki w sosie śmietanowym
drobno pokrojoną cebulę szklimy w wysokiej patelni na łyżce masła
kurki w sosie śmietanowym
do cebuli dodajemy kurki. Danie Rozkładamy do miseczek, posypujemy zieleniną siekaną.

Tagi:

sosy kurki grzyby