Kurki w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kurki to pierwsze grzyby, które się pojawiają na rynku. Zawsze na nie czekam, a potem podaję klasycznie, czyli ze śmietaną i ziemniakami.

Kurki w sosie śmietanowym

Składniki:

Kurki w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Kurki w sosie śmietanowym
Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki dusimy przez około 30 minut, pod koniec przyprawiamy. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy posiekany koperek i mieszamy.

Tagi:

kurki grzyby