WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Kurki z turówką wonną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurki to grzyby o bardzo delikatnym smaku i aromacie. Turówka, czyli trawa żubrowa idealne to podkreśla. Należy tylko pamiętać, że jest pod ochroną i najlepiej wykorzystywać tą z własnego ogrodu.

Kurki z turówką wonną

Składniki:

Kurki z turówką wonną

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurki z turówką wonną
Kurki bardzo dokładnie oczyszczamy i myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebulkę, oraz listki turówki. Po zeszkleniu, wrzucamy kurki i podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aż powstanie nam odpowiedniej gęstości sos. W razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem. 

Tagi:

kurki grzyby